U heeft er misschien weleens van gehoord: menggranulaat. Maar wat betekent dit eigenlijk?
Menggranulaat is een mengsel van gebroken bakstenen en betonpuin.


Eigenschappen van menggranulaat

Menggranulaat is waterdoorlatend en mede daardoor ook geschikt voor het verharden van een ondergrond. Het bevat ongeveer 45% betonpuin en 55% overige steenmaterialen en diverse nevenbestanddelen. Menggranulaat bestaat over het algemeen uit hoekige brokken met rode, roodbruine, grijze en gele kleuren. De wettelijke norm voor menggranulaat is één procent vervuiling met onder meer plastic. Gebroken puin bestaat met deze nevenbestanddelen uit een totaal mengsel van:

  • Gebroken grind- en steenslagbeton;
  • Overig gebroken steen en steenachtig materiaal;
  • Metselwerkpuin;
  • Een gering gehalte aan lichtbeton, cellenbeton, glas, sintels, slak asfalt enzovoort.

Het menggranulaat bij Gubbels wordt uitgezeefd tot een handig funderingsmateriaal van 0 - 32mm. Menggranulaat bestaat uit veel materialen zoals beton en en andere gesteenten en wordt vooral gehaald uit de sloop van huizen en gebouwen. Deze gesteenten worden dan vermalen en hier wordt menggranulaat van gemaakt. Menggranulaat van beton wordt bijvoorbeeld veel gebruikt als nieuwe grondstof voor beton. Menggranulaat van stenen kan daar niet voor dienen dus daar worden meestal paden mee verhardt.


Waarom menggranulaat

Als u kijkt naar de circulariteit is het beter om gebruik te maken van gerecycled materiaal. Als u alle soorten verharding op een rijtje gezet is menggranulaat met maximaal 0,1% plastic op dit moment de meest duurzame oplossing. Menggranulaat wordt dan ook veel gebruikt bij het verharden van paden. Veengrond of klei kan bijvoorbeeld een groot deel van het jaar nat zijn. Dan is het verharden soms toch nodig. Voor de afvoer van hout met groot materieel. Bij fietspaden is verharden eerder nodig dan bij wandelpaden omdat er meer fietsers overheen gaan.

Menggranulaat nodig? Neem contact op!

Heeft u menggranulaat nodig bij uw project? Gubbels kunt u daarbij helpen!
Neem dan contact met ons op via
0411-641980 of per e-mail info@gubbels.nl.
Onze specialisten helpen u graag verder.
Op de hoogte blijven van de laatste
projecten en nieuws?